Częściej używaj opcji SZUKAJ :!: Poczytaj np to http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ight=centralny
SPRZĘGŁO ?
Zwiń
X
-
A pedał sprzęgła jaki jest?
miękki, twardy, całkiem wpadł do podłogi, nie można go wcisnąć.
Może słychać jakieś brzęczenia, zgrzyty itp.?
Jak sprzęgło nie rozłączy się to przy pracującym silniku nie wrzucisz biegu.
Ja bym się najpierw przypatrzył siłownikowi wysprzęglika. Może przepuszcza albo ma jakiś wyciek.
Odkręcasz siłownik (dwie śruby) i masz go na wierzchu.
Jak siłownik jest na wierzchu to zerknij do tego otworu gdzie wchodził do skrzyni- powinno się zobaczyć końcówkę łapy wyciskowej o którą się opiera siłownik- powinna ona być przy otworze.
Jeżeli ta końcówka łapy jest bardzo głęboko to albo rozsypało się łożysko sprzęgła (byłoby słychać), albo pękła łapa wyciskowa (dopuki łapa nie oprze się o sprzęgło nic nie będzie słychać)
Początkowo pęknięta łapa się wygina nie wysprzęglając całkiem sprzęgła. Wygięcie się powiększa aż końcówka łapy zaczyna trzeć o tarczę sprzęgła- w tym momencie nie da rady wcisnąć pedału sprzęgła gdyż siłownik jużdalej nie puści.
Jazda z czymś takim (dojazd do warsztatu) napewno spowoduje uszkodzenie samego sprzęgła (ocieranie złamanej łapy o wirujące elementy sprzęgła), uszkodzenie - stopienie końcówki wysprzęglika (trące elementy silnie się nagrzewają a stykająca się z łapą końcówka siłownika wysprzęglika jest plastikowa)
Naprawiałem dwukrotnie taki przypadek- awaria następowała nagle, a po przejechaniu 3-4 kilometrów do mnie, musiałem oprucz łapy wymienić również przytopiony siłownik.Octavia 00' 1,9 TDI SLX
Komentarz
-
-
nie wszystko chodzi jak przed awaria tzn pedał sprzegla nie wpadł, nie slychac zadnych zgrzytów. Po prostu nie działa i tyle Jak by była linka sprzegła w naszych skodach to pewnie było by to przyczyna a ze nie ma to juz sam nie wiem co to jest
[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 12:41 ]
juz mowie co było
A więc padła dwumasa. Wymiana na Syreny 14 Warszawa koszt 2050 ze zniżkami 1950 zł :evil:
Wydatek fajny zwłaszcza ze od razu po wakacjach.
Jest to cena za cały komplet firmy SACHS Czas roboty 1 dzień
PZDR
Komentarz
-
Komentarz